Klik Disini Untuk WhatsApp 0174167399

10 Tips Percuma Mengatasi Masalah Kulit Wajah & Badan

ditulis oleh Asha Selasa, 29 March 2016

Inginkan kulit wajah tanpa berminyak, jerawat, kulit gelap, kulit kering, kusam, bintik hitam ikuti tips berikut untuk mengatasinya.

Jika anda ada cadangan & tips atau soalan, sila komen di bawah.
Jangan lupa share & like page ini.

1. Kulit Berminyak

Ambil 1 sudu teh serbuk kunyit campur dengan 2 sudu teh Aloe Vera. Sapu pada kulit wajah & bilas muka selepas 10 minit.

Secret Kawaii Collagen
Secret Kawaii Collagen

2. Kulit Sihat

ΒΌ sudu teh serbuk kunyit untuk campur dengan 1 sudu teh minyak kelapa kemudian apply pada kulit. Biarkan 10 minit dan kemudian basuh dengan teliti.

3. Kulit Jerawat

Campurkan 1 sudu teh serbuk kayu manis dengan 2 sudu teh madu. Apply campuran pada bahagian muka yang ada jerawat dan biarkan selama sekurang-kurangnya 15 minit. Bilas ini dengan air suam.

Secret Kawaii Collagen

Kayu manis adalah anti radang dan anti-bakteria. Madu adalah sejenis antioksidan yang kuat yang boleh melawan jangkitan mikrob seperti jerawat. Ia juga boleh membersihkan kekotoran yang menyebabkan tersumbat liang. Madu juga mengembalikan tekstur kulit.

Secret Kawaii Collagen

4. Merawat Pori-Pori Terbuka

Campurkan 2 sudu teh yogurt dengan 1 sudu teh oat. Scrub di kawasan yang terjejas . Biarkan selama 10 minit. Bilas dengan air. Ulangi dengan kerap untuk hasil yang terbaik.

5. Clear Skin

Campurkan 2 sudu madu mentah dan 1 sudu limau dan sapukan ke seluruh muka anda. Biarkan selama 15-30 minit. Bilas dengan air suam.

Secret Kawaii Collagen
Secret Kawaii Collagen

6. Kulit Cerah Berseri

Campurkan 2 sudu madu mentah dan 2 sudu limau. Apply pada kulit muka. Biarkan selama 15-20 minit. Gosok perlahan-lahan dan bilas dengan air suam.

7. Anti Penuaan

Campurkan 1 sudu telur dan 2 sudu aloe vera gel. Kacau sehingga campuran sebati. Sapukan pada leher dan muka anda. Biarkan ia kering selama 15-20 minit. Gosok perlahan-lahan dan bilas dengan air suam.

Secret Kawaii Collagen
Secret Kawaii Collagen

8. Bintik Hitam Wajah

Campurkan putih telur dengan 1 sudu jus lemon dalam mangkuk. Kacau rata. Apply campuran itu pada kulit muka. Biarkan ia kering sepenuhnya. Tarik topeng dari wajah anda untuk membuang bintik hitam. Bilas dengan air sejuk. Ulang dua kali seminggu untuk hasil yang terbaik.

9. Kulit Tegang & Anjal

Campurkan 2 sudu serbuk kopi dengan 2 sudu madu. Kacau sehingga campuran sebati. Apply pada kulit wajah anda, biarkan selama 15-20 minit, dan basuh dengan air suam.

Secret Kawaii Collagen
Secret Kawaii Collagen

10. Kulit Putih Sekata

Campurkan 1 jus tomato dengan 2 sudu susu. Kacau sehingga campuran sebati. Kemudian apply pada kulit wajah anda dan biarkan selama 30 minit. Basuh dengan air suam

Jika anda ada cadangan & tips atau soalan, sila komen di bawah.
Jangan lupa share & like page ini.

Image Credits: facebook.com/DailyHealthGen

Mengenai SofiBeauty

SofiBeauty menyediakan Tips Kecantikan & Produck Kecantikan Wajah, Badan (Skincare) & Pelangsing Badan (Slimming). Kami beroperasi di Malaysia dari tahun 2012 & menjual produk kecantikan yang original, lulus KKM & halal sahaja.

© 2015-2016 by SofiBeauty

Disclaimer: Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengguna sebenar. Pengguna dinasihatkan menggunakan produk ini seperti arahan pada produk. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada pengguna di atas penggunaan produk ini.